För lärare

 

För dig som lärare är Utställningen Unga Forskare ett kraftfullt och praktiskt verktyg som hjälper dig och dina elever att nå målen i gymnasiearbetet. Ett deltagande i Utställningen bidrar med naturliga deadlines som hjälper eleven att bli klar med sin projektrapport redan i mitten av mars. Våra forskare i våra jurys tittar på elevernas arbeten och ger dem konstruktiva tips och idéer inför slutinlämning eller fortsatt forskning. Många av de moment som ingår i gymnasiearbetet ingår även i Utställningen, t ex presentation och målgruppsanpassning, vilket gör att klassen automatiskt ”bockar av” dessa på ett kvalitativt och enkelt sätt, som också är ”på riktigt”. Även momentet respons på andras arbeten har man som lärare möjlighet att genomföra på plats på eller i samband med utställningen. Eleverna får också träning i opponering, presentation och framtagande av poster på ett sätt som efterliknar högskolan.

Utställningen bidrar även med inspiration, möten med högskolan, aktiviteter, priser, stipendier och mycket mer som hjälper eleverna att känna motivation och engagemang inför sitt gymnasiearbete.

Under året kommer vi att fylla på hemsidan med fler mallar och praktiska tips för dig och dina elever och hur ni kan strukturera upp och planera gymnasiearbetet för att bli klara tidigt och åstadkomma bra arbeten. Vill du veta mer om hur du kan använda Utställningen – kontakta tove.ladberg@ungaforskare.org

 

Besök en utställning

På en semifinal nära dig kan du låta dina elever inspireras av spännande projekt som gymnasieelever från er egen eller närliggande skolor ställer ut. Gå runt och titta på montrarna och prata med de elever som gjort projekten. Låt utställarna berätta för dina elever i årskurs 2 om hur de gått tillväga, hur de fått sina projektidéer och vad som gått bra och mindre bra under processen. Låt dina tvåor inspireras inför sina egna gymnasiearbeten, få idéer och inblick i hur de kan ta sitt gymnasiearbete till en högre nivå. Förklara för dem att om ett år kommer även de ha producerat lika spännande och bra projekt som de de ser på semifinalen – semifinalerna presenterar en bredd, både enkla projekt och avancerade.

Inträde till semifinalerna är kostnadsfritt. För mer info om plats och tider, gå till fliken Semifinalerna och klicka dig vidare till din närmsta ort.

Finalen hålls på Tekniska museet i Stockholm den 21 och 22 mars mellan kl 10.00 och 15.00. Här får ni chans att se Sveriges bästa gymnasiearbeten och höra om hur finalisterna arbetat fram sina projekt. Inträde till finalen är kostnadsfritt för föranmälda besökare. Se fliken Besök finalen.