Stöd oss

Unga är Sveriges framtid

Bidra till en hållbar framtid

År 2030 beräknas det saknas 50 000 ingenjörer i Sverige. Samtidigt väljer färre unga idag naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet. Det är dagens unga som kommer lösa framtidens stora utmaningar inom miljö och klimat, hälsa och sjukvård och en effektivare användning av våra gemensamma resurser. Var med oss och bidra till en hållbar framtid.

En röd tråd från högstadiet till universitetet

Genom vår organisation ger vi årligen 7 000 unga möjlighet att fördjupa sina intressen och kunskaper i praktiken. Genom att bidra till vår verksamhet bidrar du till ungas utbildning, utveckling och fritid. Våra verksamheter bildar en röd tråd som inspirerar, tränar och förbereder unga för nästa nivå, från högstadiet till universitetet. All vår verksamhet är kostnadsfri att delta i och är ofta första nyckel till fortsatt bana inom naturvetenskapen fantastiska värld.

Vilket avtryck vill ni lämna för framtiden?

 

Det finns många sätt att bidra på som skapar avtryck. Genom Unga Forskare kan ditt företag möta framtidens talanger och medarbetare och skapa en aktiv fritid för unga samtidigt som ni adresserar de stora utmaningarna som Sveriges kompetensförsörjning på ingenjörer och specialister som fysiker, matematiker, biologer, matematiker, kemister och forskare. Nedan kan du läsa om några sätt du kan bidra på genom oss. Tycker du att vi verkar som en spännande organisation, kontakta Anna Hedlund anna.hedlund[at]ungaforskare.org, 08-34 45 00 så hittar vi tillsammans ett upplägg som passar just er.

 

Varje år tävlar flera hundra gymnasister med sina gymnasiearbeten i Utställningen Unga Forskare, som är Sveriges största tävling för unga och deras vetenskapliga projektarbeten inom naturvetenskap, teknik och matematik. Genom Utställningen Här hittar ni framtidens talanger. Se till att ditt företag är top of mind när de letar sina framtida arbetskollegor. Genom utställningen kan ert företag synas på många olika sätt. Här finns bland annat möjlighet att dela ut stipendier, föreläsa och inspirera, vara värd för ett studiebesök eller möta unga i er monter. Utställningen arrangeras med semifinaler på 10 orter i Sverige med en stor final på Tekniska museet i Stockholm som är öppen för allmänheten.

Här kan du läsa om Carl och Simon som utmanade NASA i sitt projektarbete och vann vårt stipendium till Intel ISEF i USA.

Kontakta Tove Ladberg om ni är intresserade av att synas genom Utställningen Unga Forskare. Tove.ladberg[at]ungaforskare.org

Vi vill att alla unga i Sverige ska få tillgång till stimulerande och utvecklande aktiviteter på sin fritid. Vi vill att det ska vara lika enkelt för unga att utforska och laborera som att gå med i en fotbollsförening eller musikskola. På många orter i Sverige saknas kostnadsfria aktiviteter för unga som väcker nyfikenhet och fördjupar kunskaper inom naturvetenskap och teknik. Det vill vi ändra på. Tillsammans med Unga Forskare kan ert företag ge tillbaka till er community och stödja en positiv utveckling där ni verkar. Med hjälp av Unga Forskare kan ni exempelvis stödja en lokal sommarforskarskola på er ort och ge unga en kvalitativ och stimulerande fritid.

Varje år bjuder vi in några av världens mest framgångsrika unga forskare undre 25 år till Sverige genom Stockholm International Youth Science Seminar i samband med Nobelveckan. De internationella unga forskarna har vunnit sitt deltagande genom några av världens största naturvetenskapliga tävlingar för unga som Intel ISEF eller nominerats av topprankade universitet som Cambridge. Kontakta oss om ert företag vill ta del av SIYSS och öka ert internationella nätverk.

Foto: 1600 gymnasister tar del av forskarnas projekt

Som Ung Forskarfadder är du med och bidrar till vår långsiktiga utveckling och kontinuerliga stöd till unga. Som Ung Forskarfadder möjliggör du att vi kan göra långsiktiga satsningar, skapa engagemang och aktiviteter där det behövs som mest och finnas med verksamhet för dem som saknar en plattform för gemenskap.

Kontakta Anna Hedlund om ditt företag är intresserad av att bli Ung Forskarfadder.

Tack för att du vill bidra till Unga Forskare!

Alla bidrag är viktiga i vårt arbete med att inspirera unga i naturvetenskap, teknik och matematik. Ditt stöd möjliggör att vi kan skapa stimulerande, roliga och inkluderande aktiviteter för unga i Sverige. Din gåva stärker kunskapen bland unga och är en investering för framtiden.

Nu kan du swisha ditt bidrag till oss.

  1. Ladda ner appen Swisch i din mobil
  2. Skriv in det belopp du vill ge i gåva.
  3. Ange nummer 123 379 70 32.
  4. Kontrollera att mottagaren är Förbundet Unga Forskare.

v

Jag är fascinerad av ämnesöverskridande forskning och undersöker hur ingenjörslösningar kan användas inom stamcellsforskning. Just nu gör jag det genom att kontrollera cellernas miljö och därmed styra dem att bilda specialiserade celltyper.

Forskare blev jag när jag som nittonåring fick ett stipendium på Utställningen Unga Forskare, och fick representera Sverige vid den internationella vetenskapstävlingen CASTIC i Kina. Det var magiskt. Både i Kina och genom mitt engagemang i Unga Forskare har jag träffat och lärt känna många forskare och likasinnade. Det har inspirerat mig att välja en forskarkarriär.
Eftersom jag fick testa livet som forskare tidigt, vill jag ge barn och unga samma chans. Nu kan ditt företag också göra det genom att bli Ung Forskarfadder. Idag doktorerar jag i London vid en av världens mest erkända forskningsinstitutioner, Imperial College. Min vision är att bidra till att öka förståelsen kring hur organ och vävnader kan odlas fram i laboratorium.

Lyckas vi med det, räddar vi liv.

Josefin Jansson Edqvist, 23 år
Doktorand och projektledare
Stockholm International Youth Science Seminar 2016