CASTIC: sista tävlingsveckan och besöket i Peking

Våra CASTIC-stipendiater har nu hunnit landa hemma i Sverige, men resan följer ännu med! Nedan
kan ni läsa deras berättelser och se bilder från från de sista dagarna utav CASTIC 2017, samt den
efterföljande studievistelsen i Peking! // Neda Farhand, reseledare CASTIC.

Sofia Wadell:
Även den sista dagen under CASTIC-veckan var väldigt intensiv och full av aktiviteter. På morgonen fick vi möjlighet att tillsammans med de övriga internationella deltagarna åka och besöka den berömda byggnaden där G20-mötet hållits 2016. Vi fick en guidad tur i området och arkitekturen var verkligen hur fin som helt. Vi blev minst sagt förvånade men väldigt imponerade när guiden berättade att allt byggts på mindre än 2 år. Vi besökte även en utställning om kinesiska flygplan och rymdskepp genom historien som nyligen öppnat i samma komplex. De hade använt VR i en stor del av museet så även om informationstexterna främst var på kinesiska var det en givande upplevelse. Under eftermiddagen åkte vi tillbaka till utställningen och våra montrar.

Idag var tävlingen dels öppen för skolklasser men det var också VIP-dag, vilket innebar att diverse viktiga personer inom Kinas forskningsvärld samt vicepresidenten från regeringen skulle komma på besök. Det var lite svårt att berätta om våra arbeten för skolbarnen då de flesta var yngre och inte kunde så bra engelska. När de besökte utställningen blev det därför mer fotografering än projektpresentationer, men det var väldigt kul det också.

Säkerhetspådraget och uppmärksamheten som vicepresidenten fick när han anlände var enorm. Det blev verkligen påtagligt att regeringsmedarbetarna har oerhört hög status här i Kina. Folk flockades runt honom i hopp om att få en bild och det var helt omöjligt att ta sig fram i den gången av utställningen han befann sig i. Vi internationella deltagare stod kvar i våra montrar och när vicepresidenten gick igenom gången jag stod i stannade han vid mitt
projekt. Jag fick då möjlighet att dels prata lite med honom och även presentera mitt projekt. Han kunde inte engelska men använde sig av tolk så det var inga problem och han verkade faktiskt genuint intresserad. Han sa även att han gillade Stockholm väldigt mycket som stad vilket var kul att höra som den sanna stockholmare jag nog ändå är.

På kvällen var det dags för prisceremonin och vi fick platser längst fram vid scenen. Allt var väldigt bra ordnat och det var stort TV-pådrag, mycket kanske på grund av att vicepresidenten även nu skulle delta och även hålla ett tal. Vi internationella deltagare fick motta pris först då vi tävlade i en annan kategori än de kinesiska tävlande. Lina och jag lyckades få andra respektive tredje pris – något som vi båda var mer än nöjda med och vi fick gå upp på scen för att ta emot medaljer. Senare på kvällen var det dags att säga hejdå till alla tävlande från de andra länderna då vi alla skulle åka iväg till flygplatsen vid olika tider under morgondagen. Det var såklart tråkigt att behöva skiljas åt men vi var alla otroligt glada över att ha lärt känna varandra och det är flera som jag hoppas och tror kunna hålla kontakten med ett bra tag framöver.

Lina Fransén:

När tävlingen i Hangzhou var slut flög vi till Peking. Första dagen i Peking tog vi det lite lugnt efter många dagar med fullspäckat schema. Vi gick längs shoppinggatan Wangfujing Dajie, och jag köpte lite kinesiskt te att ta med hem. Teet i Kina är verkligen gott. Dag två i Peking åkte vi till den kinesiska muren. Vi blev körda till en by ungefär två timmar från hotellet, och började därifrån gå genom skogen upp mot muren tillsammans med vår guide. Den del av muren som vi kom till först var en “vild” del, som till skillnad från de flesta turistdelar inte har återställts eller reparerats. På den delen av muren var det inte alls många turister (men desto fler mygg och växter). Utsikten över bergen var fantastisk, och det var svårt att föreställa sig att den mur mur vi gick på är ungefär fyra gånger så lång som Sverige.

Efter att ha gått i ett par timmar nådde vi en reparerad del av muren, där det var betydligt fler turister. Denna del av muren stämde bättre överens med den bild som jag hade före resan. Ner från muren tog vi linbanan, eftersom vi alla var mer eller mindre trötta efter att ha hikeat i flera timmar i hettan. På väg hem till hotellet tog vår guide med oss till en lokal restaurang, och beställde flera olika rätter som vi alla delade på. Det var den i särklass godaste maten som jag åt under resan. Hungern kryddade förmodligen maten lite extra.

I Peking hann vi även med att åka på en guidad busstur till Sommarpalatset, Himmelens Tempel och Förbjudna Staden. Vi fick veta att sjön vid Sommarpalatsen är konstgjord, och tillverkad för att efterlikna Xihu (Västra sjön), som vi såg i Hangzhou! När vi var i Förbjudna Staden pratade jag med en brittisk turist (som även råkade vara kemist!) som var på samma guidade tur som vi. Han berättade för mig hur den förbjudna staden är byggd för att tåla jordbävningar. Förbjudna staden har även ett väldigt effektivt dränagesystem, som gör att den klarar sig bra vid översvämningar. Arkitekturen är verkligen imponerande, inte minst med tanke på att Förbjudna Staden är 600 år gammal! På kvällen innan vi åkte hem tittade vi på The Legend of Kung Fu. Jag tyckte verkligen om hur
historieberättande kombinerades med imponerande Kung Fu-uppträdanden. Det var en bra avslutning på en fantastisk och stundvis nästan surrealistisk resa.”

Vi tackar Sofia och Lina för årets rapporter från CASTIC, och hoppas att ni ser fram emot nästa år!

SJWP: jurydag, prisutdelning, bankett och Panetoz

I måndags var det dags att presentera för juryn, något jag ändå sett fram emot att göra. Nervositeten försvann så fort jag började berätta. Juryn ställde frågor och vi diskuterade mitt projekt. Genom att vi alla tänker annorlunda, gav detta nya synvinklar och idéer, vilket jag upplevde som både givande och roligt. Efter presentationerna blev det bowling och tacos med alla deltagare.

På tisdagen fick vi möjligheten att genom ett studiebesök få en insikt i den verksamhet Xylem, ett ledande företag inom teknologi riktat mot vatten, bedriver. Framförallt en presentation av projektet ”WaterTank”, som Xylem står bakom, var fascinerande. Målet med WaterTank är att förbättra tillgängligheten av vattenresurser i de länder där detta är bristande. Genom projektet har exempelvis toaletter och pumpar installerats på skolor i Indien. Men vatten är ett komplext tema, det genomflyter många andra. Jämlikhet och utbildning för flickor gynnas när toaletter installeras, genom att menstruation inte tvingar dem till att avbryta sina studier. Även genom det försvunna behovet att gå långa sträckor för att hämta vatten då en kran installerats, stärks detta. Hygien och hälsa förbättras. Vi går till kranen och rent vatten kommer ut – en självklarhet – men vatten kan vara en lyxvara. Studiebesöket gav perspektiv.

Till kvällen väntade middag och prisutdelning i närvaro av kronprinsessan Victoria, som har stöttat SJWP sedan dess början. Alla fick hälsa på kronprinsessan och sedan marscherade vi in med våra respektive flaggor. Efter en trevlig middag som avslutades med en ”Bombe Glacée of white chocolate parfait, red currant, apple and Sichuan green pepper sorbet served with chouquettes” (otroligt gott), delades Stockholm Junior Water Prize ut. Vinnarna blev USA, vars lycka var härlig att iaktta! Tårar och skratt varvades. Panetoz avslutade med ett grymt uppträdande.

Sista dagen deltog jag i Stockholm Water Prize Laureats Symposium – International Water Law: Promoting Diplomacy and Peace. Även Carl XVI Gustaf närvarade. Utmaningarna med delade vattenreservoarer mellan länder diskuterades, vilket var ämnet vinnaren av Stockholm Water Prize (inte junior) behandlat. Citatet ”No water, no life. No blue, no green.” (Sylvia Earle) samt faktum att vatten kan agera som en katalysator för fred och hållbarhet tar jag med mig därifrån.

Veckan avslutades med en kunglig bankett på stadshuset Stockholm. Mingel i solsken med Stockholm som kuliss, fantastisk mat, ännu mer fantastiskt sällskap och imponerande underhållning fyllde kvällen. Väl tillbaka på hotellet, sent på kvällen, var det dags att säga hejdå för mig. Sorgligt men ändå underbart och härligt då jag vet att vissa av människorna kommer jag aldrig glömma och förhoppningsvis även återse.

Från hela min resa tar jag med mig bredd av upplevelser, många lärdomar, viktiga insikter samt värdefulla kontakter.

// Hannah Bassek

Andra dagen på Stockholm Junior Water Prize

Nu har SJWP dragit igång. Nedan kan du läsa Hannahs tankar om de första dagarna.

Igår välkomnades alla finalister av SWJP. Representanter från the Raincoat Foundation höll ett litet välkomsttal innan middagen, där orden ”Entrepreneurship, Knowledge and Passion” betonades. Dessa ord fångar även bra det intryck de övriga deltagarna givit mig. Samtidigt är skrattet aldrig långt borta.

Alla deltagare är uppdelade i två grupper. Min grupp fick idag en guidad visning av gamla stan. Även om jag varit där förut och numer även är stockholmsbo, är gamla stan alltid trevlig att besöka. De smala kullerstensgränderna och genuina byggnaderna har både charm och personlighet. Under fritiden som följde vandrade jag tillsammans med deltagare från Österrike, Spanien, England och Sydafrika vidare genom ett soligt Stockholm.

Imorgon har jag jurydag, vilket ska bli spännande!

Hannah Bassek på Stockholm Junior Water Prize

Nu är det dags för årets upplaga av Stockholm Junior Water Prize. En tävling vars syfte är att framhäva och uppmuntra ungas intresse i vattenfrågor och hållbar utveckling. Varje år tävlar tusentals ungdomar i nationella tävlingar över hela jorden om platser på den internationella finalen i Stockholm. På finalen har man chans att vinna 15000 dollar och en glasstatyett som delas ut av ingen mindre än kronprinsessan Victoria. Var och ett av de över 30 samarbetande länderna skickar sina representanter för att tävla i den internationella finalen. Sverige representeras i år av Hannah Bassek som i våras vann Svenska Juinorvattenpriset på Utställningen Unga Forskare. Här nedan berättar Hannah lite om sig själv och sitt projekt.

/Max Vinger, reseledare

Mitt namn är Hannah Bassek, 18 år. Jag tog nyligen studenten från det naturvetenskapliga programmet på Lugnetgymnasiet i Falun och ska nu snart påbörja läkarstudier på Karolinska Institutet i Stockholm.

“Take urgent action to combat climate change and its impacts” är det trettonde av de sjutton globala mål för hållbar utveckling, vilka ska vägleda världens länder mot hållbarhet. Den globala uppvärmningen orsakar en mångfald av vattenrelaterade utmaningar som utmanar uppfyllandet av detta mål. Samtidigt är det, om motivation finns, möjligt att minimera de antropogena klimatförändringarnas konsekvenser menar FN:s klimatpanel (IPCC). På denna motivation, i form av klimatmedvetenhet, vilket definieras som insikten att den globala uppvärmningen är ett hot, har jag fokuserat mitt arbete.

Jag har utvecklat en strategi för att öka klimatmedvetenhet. Denna inkluderar att konkretisera abstrakta klimatförändringar och integrerar Aristoteles teori om effektivt övertygande. Användandet av denna strategi ska generera ett underlag användbart för klimatkampanjer. Vidare har jag applicerat denna strategi genom en jämförelse mellan personliga upplevelser och vetenskapliga fakta kring den globala uppvärmningen i den svenska fjällen. Jag utformade även en modell som presenterar vikten av klimatmedvetenhet för en effektiv klimatpolitik, vars användning är tänkt analytiskt. Genom en ökad klimatmedvetenhet, effektiviseras klimatinsatser, vilket ökar chanserna för ett hållbart samhälle.

Det jag mest ser fram emot med deltagandet i Stockholm Junior Water Prize är att lära känna kulturer och människor från världens alla hörn. Jag tror på att betydelsen av internationellt samarbete bara kommer öka i framtiden, att vi tillsammans bättre kommer kunna lösa de utmaningar vi ställs inför, vilket ökar relevansen av just detta.

Fullspäckat schema för CASTIC-tävlande

Tre (fullspäckade) dagar utav vår vistelse i Hangzhou har nu passerat, och våra CASTIC-stipendiater berättar om de spännande och lärorika saker de upplevt under resan hittills!

Dag 1

Sofia Wadell:

”Nu har vi varit här i Kina ett tag och börjar så smått kunna börja sortera alla intryck. Resan hit gick hyfsat bra, i alla fall tills vi kom fram till flygplatsen i Beijing. Där ansåg säkerhetspersonalen att mitt projekt inte var tillräckligt säkert för att få passera genom tullen och det var minst sagt nervöst när vi tvingades följa med vakterna till en separat avdelning. Till slut lyckades vi i alla fall övertala dem att det var riskfritt att resa med utrustningen då den klarat flygresan från Sverige galant vilket förstås var en stor lättnad – att komma fram till CASTIC utan huvudkomponenten i projektet hade inte känts helt optimalt.

Väl framme i Hangzhou fick vi ett varmt mottagande och redan på väg ut till flygplatsen förstod vi vilken häftig resa detta skulle bli. Ingen av oss hade någonsin sett en stad som Hangzhou och husen, floderna och blandningen mellan traditionell kinesisk och toppmodern arkitektur gjorde miljöerna otroligt fina. Hotellet vi skulle bo på var också riktigt fint. I receptionen fanns en stor disk bara för CASTIC-tävlande och vi fick ett välkomstpaket med lite allt möjligt som de trodde att vi skulle kunna behöva under veckan (bland annat ett paraply, vilket vi senare förstod varför…). Eftersom alla internationella deltagare bor på samma hotell har vi också kunnat prata med och lära känna flera stycken vilket är jättekul.

Vi har dessutom fått en volontär som ska följa med oss under veckan och hennes hjälp är verkligen ovärderlig. Dels har hon hjälpt oss med språket då de flesta inte förstår engelska (bland annat personalen i hotellreceptionen) men hon har också lärt oss många saker om Kina som vi aldrig kunnat ta reda på annars och berättat hur det är att bo i landet.

Första dagen på tävlingen åkte vi i speciella CASTIC-bussar till arenan för att registrera oss och spela in en film som sedan skulle visas på öppningsceremonin. Även arenan var större än vi någonsin kunnat föreställa oss och byggnaderna var fullkomligt tapetserade med CASTIC:s logga. Hela grejen kändes nästan lite overklig och svår att ta in. Alla nya intryck samt lite för många timmar utan sömn gjorde att jag somnade i samma stund jag la huvudet på kudden.

Kort och gott; överlag en väldigt bra och häftig första dag!”

 

Dag 2 och 3

Lina Fransén:

”På tisdagen åkte vi först och satte upp projekten i montrarna. Jag slogs av hur stort och välorganiserat det var i utställningshallen! Projekten var ordnade efter kategori, och i min kategori (kemi) var vi bara två internationella studenterna (men många kineser).

På eftermiddagen övade vi inför invigningsceremonin. Invigningsceremonin var mycket större och finare än vad jag hade kunnat föreställa mig! Jag och Sofia joggade upp på scenen och visade vår Sverigeskylt medans videon vi tidigare hade spelat in spelades upp på de jättelika skärmarna.

På onsdagen var det jurydag. Då var det bara de tävlande som fick vara inne i utställningshallen. Det var en utmaning att förklara projektet för den kinesiska juryn på engelska så att de förstod. De var dock alla väldigt trevliga och nyfikna, så det var roligt! Vi hade även tid att gå runt och prata med de andra deltagarna (både de internationella och kinesiska). Det var verkligen kul att prata om både om projekten och om annat med så många människor från olika länder. Det var många väldigt spännande och imponerande projekt.

Nu är vi trötta efter en lång och rolig dag med många nya intryck! Ser fram emot morgondagen, då utställningen är öppen för allmänheten! ”

 

Fortsätt följa vår resa här på bloggen, och glöm inte att även hålla utkik på sociala medier för de senaste bilderna och uppdateringarna. Till dess, bâozhòng!

Unga Forskare på väg till CASTIC

Idag anländer våra stipendiater Lina Fransén och Sofia Wadell till Hangzhou, Kina, för att representera Sverige och Unga Forskare i CASTIC – China Adolescents Science & Technology Innovation Contest, vilken är Asiens största vetenskapstävling. Detta är den 32:a upplagan av CASTIC och utöver de fler än 500 finalisterna från Kinas olika provinser deltar även internationella deltagare från 20 andra länder, däribland Sverige. Nedan kan du läsa mer om våra stipendiater och deras förhoppningar kring resan!

Sofia Wadell och Lina Fransén under resan till Kina

Lina Fransén

– Jag heter Lina Fransén och är 18 år. I våras tog jag studenten från naturprogrammet på Täby Enskilda Gymnasium. I mitt gymnasiearbete, som jag ställde upp med i Utställningen Unga Forskare och som tog mig till Kina och CASTIC, tillverkade jag bioplast av polysackarider (natriumalginat och κ-carrageenan) som finns i alger. Jag undersökte plasternas mekaniska egenskaper (töjbarhet och styrka) och hur dessa egenskaper påverkas av så kallad tvärbindning. Att ta fram biologiskt nedbrytbara alternativ till konventionell fossilbaserad plast är viktigt, eftersom plasten ansamlas i naturen och haven. Alger är dessutom en väldigt spännande och underutnyttjad resurs som jag tror mycket på.

– Inför resan känner jag mig lite nervös men framförallt förväntansfull. Jag ser fram emot att träffa engagerade forsknings- och naturvetenskapsintresserade ungdomar från 20 länder under CASTIC, och att få höra om deras projekt. Att få presentera mitt projekt inför juryn och allmänheten i Kina ska bli roligt och utmanande. Det ska även bli spännande att få en inblick i den kinesiska kulturen. Jag är tacksam för den här möjligheten, och ser fram emot resan!

 

Sofia Wadell

– Jag heter Sofia Wadell, är 19 år och bor i Rönninge strax utanför Stockholm. I våras tog jag studenten från Sjölins Gymnasium Södermalm där jag läst naturlinjen med inriktning NIU handboll. Just nu studerar jag alltså inte, men i framtiden är jag väldigt säker på att jag vill studera till civilingenjör vilket säkert även märks på mitt projekt. Jag har arbetat med att försöka hitta en lösning som kan optimera bevattningen av växter för att minska vattenanvändningen i denna process. För att göra detta har jag konstruerat en produkt som kan mäta fuktigheten i jorden och sedan skicka signaler till en app om växten behöver vattnas. På så sätt säkerställs att precis så mycket vatten som behövs används vilket minskar mängden spillvatten. Produkten drivs med hjälp av solceller och har därför stor potential att appliceras på jordbruket, vilket gör att ännu mer vatten kan sparas.

– Nu ser jag väldigt mycket fram emot CASTIC och tror verkligen att det kommer vara en enormt häftig upplevelse. Jas ser mest fram emot att träffa nya människor från hela världen och få ta del av deras erfarenheter. Att det är en tävling det handlar om ser jag också givetvis som positivt då jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Även om jag alltid satsat på att göra mitt absolut bästa ligger fokus också självklart på att ha kul och lära mig så mycket som möjligt.

 

Vi önskar dem båda stort lycka till, och håller er uppdaterade!

Följ dem på resan via våra sociala medier och här på resebloggen!

/ Neda Farhand, reseledare CASTIC

Slutet av stipendieresan för Intel ISEF 2017

I skrivande stund sitter stipendiaterna på flyget hem från LAX efter nästan två veckors vistelse i stjärnornas stad. Sista dagen fokuserades mest på att få ihop packningen och alla bitar av projekten med sig, men en del tid lades även på reflektion över stipendieresan som helhet.

Även om det har varit ett fullspäckat schema sedan de landade i Los Angeles så är de väldigt nöjda med hela vistelsen. Det var häftigt att få träffa så många inspirerande människor med stor internationell bredd. Det var nästan synd att det inte gick att tala med alla av de över 1700 deltagarna på Intel ISEF, men de som hanns med kommer sent att glömmas. De beskriver det som ett ställe att få träffa likasinnade, andra som brinner för sitt intresse, som vågar vara ”nördiga” och som dessutom är riktigt bra på det!

Inte minst var det otroligt kul att få träffa så många häftiga forskare så som Nobelpristagare, entreprenörer och innovatörer och delta på symposier och workshops med professionella som lärde ut om bland annat vetenskapskommunikation och projektpresentationer.

Även om några av stipendiaterna vann fina priser som Elias Waagards resa till utställningen i Taiwan och Martin Tjerns och Gustav Lidbergs tredjepris inom ”Mechanical Engineering” så är bara att ha deltagit i tävlingen och stipendieresan en stor vinst i sig. De är väldigt glada, tacksamma och stolta över att ha fått vara med på en sådan upplevelse och att ha fått representera Sverige och Unga Forskare i världens största vetenskapstävling för unga.

Det var mycket som hände dagarna som följde efter själva tävlingen och enligt stipendiaterna var det roligt att det var en stor bredd på aktiviteterna och de skulle inte vilja byta ut något av besöken. Bland annat var höjdpunkterna att besöka Griffith Observatory och se växt- och djurlivet i Topanga State Park. De känner att de gärna skulle stannat längre och fortsatt att upptäcka allt det vetenskapliga Los Angeles och USA har att erbjuda, men är väldigt nöjda med att ha sett och upplevt allt från ingenjörskonst till medicinska lärdomar under sin tid här.

Deltagarna får hem ett stort bagage med massor av inspiration och nya kunskaper, bekantskaper och insikter. De har redan börjat tänka på sina nästkommande projekt, på alla möjligheter som faktiskt finns och på hur de ska kunna fortsätta med forskningen. Diskussionerna och idéerna flödar, och det är också det som har varit en så stor insikt från stipendieresan; att genom att utbyta idéer och kommunicera så kan kunskap föras vidare och utvecklas och inte minst sprida både glädje och inspiration.

Med detta så tackar hela svenska delegationen från Intel ISEF för sig och hoppas framöver få höra mer från vetenskapliga bedrifter världen över!

Intel ISEF: Stipendiaterna vinner priser!

En fullspäckad vecka på Intel ISEF har avslutats med den stora prisceremonin i Grand Awards. Två av våra stipendiater från Utställningen Unga Forskare, Martin Tjern och Gustav Lidberg, kammade där hem tredje pris i Mechanical Engineering för deras projekt om cykeltrafiksimulering. Igår delades Special Awards ut och där tog även Elias Waagaard, med sitt projekt om gravitationslinser, hem ett pris som innebär att han kommer att delta i ytterligare en vetenskapstävling – i Taiwan!

Vi gratulerar alla deltagare och hoppas att deras fortsatta projekt kommer att bli minst lika lyckade!

Från vänster: Gustav Lidberg, Martin Tjern, Elias Waagaard, Lukas Aniansson

Veckan på ISEF har varit full av olika aktiviteter så som Symposia, utställningsdagar, utflykter, Intel Quad (där det bland annat gick att designa egna stickers, göra vetenskapliga utmaningar och prova på instrument), mingel och ceremonier.

Deltagarna har hunnit med att presentera sina projekt både för en välrenommerad jury så väl som för allmänheten, fått öva sin presentationsteknik på olika workshops och seminarier och även lyssnat till intressanta paneldiskussioner mellan gamla ISEF-alumner och välkända forskare så som Nobelpristagare. De har fått testa på VR (virtual reality) genom bland annat simuleringar på själva mässan och även under sitt besök på Universal Studios som Intel ISEF anordnade efter den tuffa jurydagen.

Talarna under veckan har bland annat inspirerat deltagarna till möjligheterna som finns i forskningsvärlden, hur vetenskap kan kommuniceras till allmänheten samt om möjligheterna till att bli astronaut. Symposia och paneldiskussionerna har blandat hur det går att balansera sitt liv och fortfarande prioritera sin forskning med inspirerande berättelser om vägen till framgång och vikten att våga misslyckas.

Idag vilar stipendiaterna upp sig inför de kommande välförtjänta dagarna som kommer bestå av studiebesök och utflykter till bland annat UCLA (University of California Los Angeles), Griffith Observatory, Topanga State Park och California Science Center.

De beskriver veckan som en upplevelse de knappt kan förstå att de varit med om, en möjlighet utöver de vanliga där de har fått träffa oerhört begåvade och inspirerande människor samtidigt som de själva har utvecklat sina kunskaper. De ser fram emot att fortsätta forskningen och har redan börjat fundera på vilka projekt som kan vara möjliga framöver!

Snart dags för Intel ISEF 2017

Våra fyra Intel ISEF-stipendiater har landat i Los Angeles, USA och förbereder sig inför världens största vetenskapstävling för unga! I år deltar över 1700 deltagare från drygt 75 länder, regioner och områden och tävlar om priser värda över 4 miljoner USD.

De fyra vinnarna av stipendieresan från Utställningen Unga Forskare 2017 ska representera Sverige och ser mycket fram emot tävlingen. Det är Gustav Lidberg och Martin Tjern från Lugnetgymnasiet i Falun som har studerat och utvecklat nya metoder för att beräkna och visualisera cykeltrafikflöden för att optimera cyklisters transporttid och säkerhet. De hoppas att ISEF ska kunna vara delvis lärorikt men främst roligt. Att det är en tävling det handlar om ses som ett plus i kanten – än så länge.

Lukas Anianson från Katedralskolan i Växjö har undersökt frågan varför ämnet [Fe(NH2trz)3]Br2H2O byter färg vid upphettning. Genom att undersöka de magnetiska egenskaperna och det infraröda spektrumet lyckades han se att det orsakades av elektronspinn. Han ser fram emot att träffa massor med intressanta människor och tycker att staden känns stor och amerikansk hittills.

Vår siste stipendiat är Elias Waagaard som läser på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Han har utvecklat algoritmer för att skapa modeller för bildandet av så kallade Einsteinringar som ses då ljus från en bakomliggande stjärna böjs runt ett förgrundsobjekt likt en lins. Han tror att tävlingen kommer vara en helt överväldigande upplevelse och ser fram emot möjligheten att träffa fantastiska människor från hela världen,

Tävlingen anordnas varje år i en av städerna Phoenix, Pittsburgh och Los Angeles för att uppvisa och framhäva de unga talanger som finns inom vetenskapen.

Läs gärna mer om Intel ISEF på deras hemsida: https://student.societyforscience.org/intel-isef

Stipendiaterna har nu hunnit se sig omkring i staden och även uppsökt byggnaden där de kommer att tävla. Hittills imponerar Los Angeles med sin skyline och rader av medelhavsträd, värmen och en pulserande blandning av människor.

Följ deras resa här på Resebloggen, på Utställningen Unga Forskare på Facebook eller på Instagram under utstallningen.

Resebloggen: Public Day på I-SWEEEP

Idag vaknade vi tidigt och var extra peppade efter gårdagens invigning. Invigningen bjöd på inspirerande tal från exempelvis en deltagare i I-SWEEEP från 2011 som idag har startat ett företag med sin idé – att producera energi av människors fotsteg i städer. Det var ett kraftfullt budskap han delade med sig av – oavsett vilka motgångar du tvingas möta på dig väg kan du lyckas om du har driv och passion. Han ville att vi alla skulle tro på att vi kan förändra världen, och det kan vi ju, tillsammans. Förutom tal fick vi även se på line dance, country-sång, körsång och en flagshow!

Iris och Elsa på inne på George R. Brown Convention Center.

Nu har vi precis anlänt till utställningshallen på George R. Brown Convention Center och deltagarna har ställt sig redo i sina montrar. När jag frågar Elsa och Iris om de är nervösa säger de att det känns rätt bra. De är lite nervösa över att det är på engelska men verkar självsäkra på sitt projekt, vilket ändå är det viktigaste! Framförallt verkar de tycka att det är jätteroligt att vara här. Idag är det Public Day och det innebär att deltagarna ska få öva inför jurydagen imorgon och sprida sina ideer med varandra och allmänheten. Efter detta ska vi på studiebesök på Houstons vetenskapsmuseum. Ännu en solig dag i Houston alltså.

/ Marika Mourujärvi, reseledare I-SWEEEP.

2017-05-05 09:30