Nyheter

Unga Forskare på väg till CASTIC

Idag anländer våra stipendiater Lina Fransén och Sofia Wadell till Hangzhou, Kina, för att representera Sverige och Unga Forskare i CASTIC – China Adolescents Science & Technology Innovation Contest, vilken är Asiens största vetenskapstävling. Detta är den 32:a upplagan av CASTIC och utöver de fler än 500 finalisterna från Kinas olika provinser deltar även internationella deltagare från 20 andra länder, däribland Sverige. Nedan kan du läsa mer om våra stipendiater och deras förhoppningar kring resan!

Sofia Wadell och Lina Fransén under resan till Kina

Lina Fransén

– Jag heter Lina Fransén och är 18 år. I våras tog jag studenten från naturprogrammet på Täby Enskilda Gymnasium. I mitt gymnasiearbete, som jag ställde upp med i Utställningen Unga Forskare och som tog mig till Kina och CASTIC, tillverkade jag bioplast av polysackarider (natriumalginat och κ-carrageenan) som finns i alger. Jag undersökte plasternas mekaniska egenskaper (töjbarhet och styrka) och hur dessa egenskaper påverkas av så kallad tvärbindning. Att ta fram biologiskt nedbrytbara alternativ till konventionell fossilbaserad plast är viktigt, eftersom plasten ansamlas i naturen och haven. Alger är dessutom en väldigt spännande och underutnyttjad resurs som jag tror mycket på.

– Inför resan känner jag mig lite nervös men framförallt förväntansfull. Jag ser fram emot att träffa engagerade forsknings- och naturvetenskapsintresserade ungdomar från 20 länder under CASTIC, och att få höra om deras projekt. Att få presentera mitt projekt inför juryn och allmänheten i Kina ska bli roligt och utmanande. Det ska även bli spännande att få en inblick i den kinesiska kulturen. Jag är tacksam för den här möjligheten, och ser fram emot resan!

 

Sofia Wadell

– Jag heter Sofia Wadell, är 19 år och bor i Rönninge strax utanför Stockholm. I våras tog jag studenten från Sjölins Gymnasium Södermalm där jag läst naturlinjen med inriktning NIU handboll. Just nu studerar jag alltså inte, men i framtiden är jag väldigt säker på att jag vill studera till civilingenjör vilket säkert även märks på mitt projekt. Jag har arbetat med att försöka hitta en lösning som kan optimera bevattningen av växter för att minska vattenanvändningen i denna process. För att göra detta har jag konstruerat en produkt som kan mäta fuktigheten i jorden och sedan skicka signaler till en app om växten behöver vattnas. På så sätt säkerställs att precis så mycket vatten som behövs används vilket minskar mängden spillvatten. Produkten drivs med hjälp av solceller och har därför stor potential att appliceras på jordbruket, vilket gör att ännu mer vatten kan sparas.

– Nu ser jag väldigt mycket fram emot CASTIC och tror verkligen att det kommer vara en enormt häftig upplevelse. Jas ser mest fram emot att träffa nya människor från hela världen och få ta del av deras erfarenheter. Att det är en tävling det handlar om ser jag också givetvis som positivt då jag är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna. Även om jag alltid satsat på att göra mitt absolut bästa ligger fokus också självklart på att ha kul och lära mig så mycket som möjligt.

 

Vi önskar dem båda stort lycka till, och håller er uppdaterade!

Följ dem på resan via våra sociala medier och här på resebloggen!

/ Neda Farhand, reseledare CASTIC

Upptäckter som räddar liv – årets tema för Sommarforskarskolan

Stockholm 2017-06-13

En sommar fylld av spännande experiment kring upptäckter som räddar liv. Låter det kul?

Måndag 19 juni öppnas portarna till årets upplaga av AstraZenecas sommarforskarskola och de kommande två veckorna kommer 52 elever i åldrarna 14–17 år få testa på inspirerande och lärorika experiment i laboratoriesalarna på KTH i Stockholm.

Det är elever från årskurs 8 till årskurs 1 i gymnasiet som har sökt sig till skolan eftersom de är intresserade av att lära sig mer om naturvetenskap och teknik. Alla elever från de här årskurserna är välkomna att söka och eleverna antas inte baserat på studieresultat. Sommarforskarskolan ska vara en inspirerande utmaning för eleverna oavsett tidigare kunskapsnivå och handledarna är alla hängivna universitetsstudenter som har lätt för att relatera till eleverna och kan inspirera till fortsatt intresse för naturvetenskap och teknik.

Den senaste internationella PISA-mätningen från 2015 visar att Sverige bryter den nedåtgående trenden vad gäller resultat i ämnen som matematik och naturvetenskap, det är mycket glädjande. Men  ledande företrädare för näringslivet har larmat om att det år 2030 kommer att saknas 50 000 ingenjörer i Sverige.

– Även om den senaste PISA-mätningen uppvisade en delvis positiv bild av svenska elevers resultat måste vi fortsätta att arbeta för att bredden av unga ska finna ett hållbart intresse för naturvetenskap och teknik, säger Anna Hedlund, generalsekreterare för Unga Forskare.

Under sommarforskarskolans två veckor kommer eleverna både hinna med att laborera i moderna labbsalar på KTH, göra studiebesök och möta spännande forskare. Årets tema ”upptäckter som räddar liv”, inkluderar labbar som 3D-programmering, laserexperiment och robotracing. Eleverna betygsätts inte – fokus ligger istället på att inspirera och stimulera till ett fortsatt intresse för ämnena också efter sommarforskarskolans slut.

– Att visa på hur kul det kan vara med forskning och vetenskap är ett av våra främsta mål med sommarforskarskolan. Detta är ett av flera initiativ vi som företag står bakom för att stimulera barn och ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Vi tror det är en avgörande faktor för Sveriges rykte som kunskapsnation och framtida konkurrenskraft, säger Jan-Olof Jacke, VD AstraZeneca AB.

Journalister är välkomna att besöka sommarforskarskolan på KTH, vardagar mellan 9.00-15.00, 19–30 juni.


Kontakt:

Ansvarig på plats: Amanda Raud, koordinator AstraZenecas Sommarforskarskola: 073-705 62 30, amanda.raud@ungaforskare.org

För frågor om sommarforskarskolan: Sinan Akdag, projektledare Unga Forskare, 073-853 47 47, sinan.akdag@ungaforskare.org

För frågor om Unga Forskare: Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.org

AstraZenecas Sommarforskarskola arrangeras av Unga Forskare i samarbete med AstraZeneca. Vi ger elever perspektiv på naturvetenskapens betydelse i samhället genom att utgöra en mötesplats för skola och arbetsliv. Dessutom får eleverna träffa nya kompisar och förebilder inom naturvetenskap. Vi är en del av AstraZenecas arbete för att öka ungas intresse för naturvetenskap och teknik.  www.ungaforskare.se/astrazeneca

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Unga Forskare grundades 1977 och organiserar 3500 medlemmar. www.ungaforskare.se

KTH är Sveriges äldsta och största tekniska universitet. Utbildningarna är starkt kopplade till forskning och näringsliv. www.kth.se

Talangfulla tonåringar till MIT – ska forska med världseliten

Stockholm 2017-06-02

Johanna Lidholm och Viktor Köhlin Lövfors har av en jury bestående av framstående forskare och ingenjörer utsetts till årets RSI-stipendiater och får därigenom delta i forskningslägret Research Science Institute på MIT i sommar.

Med ansökningar från hela världen och endast 80 platser räknas forskningslägret på MIT till ett av världens mest prestigefyllda program för talangfulla unga forskare. Under vistelsen i USA kommer Johanna och Viktor att delta i seminarier ledda av forskare i den absoluta världseliten och dessutom få genomföra praktisk forskning inom ett forskningsfält som de själva har valt.

Den svenska antagningen som administreras av Unga Forskare har tagit emot ett stort antal ansökningar från hela landet.

– Vi är oerhört glada över att ha möjligheten att skicka iväg Johanna och Viktor på den här resan. Om vi vill fortsätta ligga i framkant som forskningsnation krävs det att vi uppmuntrar och stöttar våra talanger, säger Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare.

Johanna Lidholm går andra gymnasieåret på Polhemsskolan i Lund där hon läser en spetsutbildning i fysik. På RSI vill Johanna forska om frekvensmultiplikation inom laserfysik med målet att utveckla effektivare lasrar.

– Optik har alltid fascinerat mig, men just lasrar fångade mitt intresse eftersom de kan användas inom många olika områden, allt från medicin till teknik i vardagen, förklarar Johanna.

Viktor Köhlin Lövfors går andra gymnasieåret på Europaskolan Strängnäs där han läser spetsutbildning inom matte, fysik och kemi. Viktors forskningsområde är relativistisk astrofysik, i vilket han intresserar sig extra för hur gammablixtars ursprung kan förklaras.

– Det jag tycker är allra mest spännande med relativistisk astrofysik är att den behandlar de mest extrema skeendena i rymden, saker som är så enorma att det knappt är mänskligt fattbart. Det kommer också, i och med att ny teknik blir tillgänglig, att komma många nya upptäckter inom området vilket jag också tycker är väldigt spännande, berättar Viktor.

Research Science Institute pågår mellan 25 juni och 5 augusti.

Kontakt

Anna Hedlund, generalsekreterare Unga Forskare: 076-109 11 23, anna.hedlund@ungaforskare.org

Om Research Science Institute

Varje sommar samlas 80 av världens mest talangfulla gymnasieelever på Massachusetts Institute of Technology (MIT) för att delta i forskningsprogrammet Research Science Institute (RSI). Deltagarna ägnar sig åt både teoretisk och praktisk forskning inom ett område de själva har valt. https://www.cee.org/research-science-institute

Om Unga Forskare

Unga Forskare är Sveriges största ideella ungdomsorganisation med syfte att ge unga mellan 6-25 år förutsättningar att utveckla sitt intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Förbundet, som grundades 1977, består av 50 medlemsföreningar som organiserar 3 500 medlemmar. Unga Forskare driver ett stort antal nationella verksamheter som samlar, belyser och uppmuntrar unga i Sverige med intresse för forskning och utforskning inom naturvetenskap, teknik och matematik. www.ungaforskare.se

Slutet av stipendieresan för Intel ISEF 2017

I skrivande stund sitter stipendiaterna på flyget hem från LAX efter nästan två veckors vistelse i stjärnornas stad. Sista dagen fokuserades mest på att få ihop packningen och alla bitar av projekten med sig, men en del tid lades även på reflektion över stipendieresan som helhet.

Även om det har varit ett fullspäckat schema sedan de landade i Los Angeles så är de väldigt nöjda med hela vistelsen. Det var häftigt att få träffa så många inspirerande människor med stor internationell bredd. Det var nästan synd att det inte gick att tala med alla av de över 1700 deltagarna på Intel ISEF, men de som hanns med kommer sent att glömmas. De beskriver det som ett ställe att få träffa likasinnade, andra som brinner för sitt intresse, som vågar vara ”nördiga” och som dessutom är riktigt bra på det!

Inte minst var det otroligt kul att få träffa så många häftiga forskare så som Nobelpristagare, entreprenörer och innovatörer och delta på symposier och workshops med professionella som lärde ut om bland annat vetenskapskommunikation och projektpresentationer.

Även om några av stipendiaterna vann fina priser som Elias Waagards resa till utställningen i Taiwan och Martin Tjerns och Gustav Lidbergs tredjepris inom ”Mechanical Engineering” så är bara att ha deltagit i tävlingen och stipendieresan en stor vinst i sig. De är väldigt glada, tacksamma och stolta över att ha fått vara med på en sådan upplevelse och att ha fått representera Sverige och Unga Forskare i världens största vetenskapstävling för unga.

Det var mycket som hände dagarna som följde efter själva tävlingen och enligt stipendiaterna var det roligt att det var en stor bredd på aktiviteterna och de skulle inte vilja byta ut något av besöken. Bland annat var höjdpunkterna att besöka Griffith Observatory och se växt- och djurlivet i Topanga State Park. De känner att de gärna skulle stannat längre och fortsatt att upptäcka allt det vetenskapliga Los Angeles och USA har att erbjuda, men är väldigt nöjda med att ha sett och upplevt allt från ingenjörskonst till medicinska lärdomar under sin tid här.

Deltagarna får hem ett stort bagage med massor av inspiration och nya kunskaper, bekantskaper och insikter. De har redan börjat tänka på sina nästkommande projekt, på alla möjligheter som faktiskt finns och på hur de ska kunna fortsätta med forskningen. Diskussionerna och idéerna flödar, och det är också det som har varit en så stor insikt från stipendieresan; att genom att utbyta idéer och kommunicera så kan kunskap föras vidare och utvecklas och inte minst sprida både glädje och inspiration.

Med detta så tackar hela svenska delegationen från Intel ISEF för sig och hoppas framöver få höra mer från vetenskapliga bedrifter världen över!

Vinnare av Svenska Juniorvattenpriset inviger sitt naturreservat

Staffan Müller, Eric Marcus och Mattias Klum. Foto: Siljan News

Eric Marcus som förra året vann Svenska Juniorvattenpriset via Utställningen Unga Forskare har äntligen fått inviga sitt naturreservat. I Erics vinnande bidrag till Juniorvattenpriset kartlade han växt- och djurriket i Vattholmsskären med målet att göra området till ett naturreservat – något som nu blivit verklighet. Vattholmsskären är dessutom Sveriges första limniska naturreservat!

Läs mer i Siljan News artikel om invigningen. 

Intel ISEF: Stipendiaterna vinner priser!

En fullspäckad vecka på Intel ISEF har avslutats med den stora prisceremonin i Grand Awards. Två av våra stipendiater från Utställningen Unga Forskare, Martin Tjern och Gustav Lidberg, kammade där hem tredje pris i Mechanical Engineering för deras projekt om cykeltrafiksimulering. Igår delades Special Awards ut och där tog även Elias Waagaard, med sitt projekt om gravitationslinser, hem ett pris som innebär att han kommer att delta i ytterligare en vetenskapstävling – i Taiwan!

Vi gratulerar alla deltagare och hoppas att deras fortsatta projekt kommer att bli minst lika lyckade!

Från vänster: Gustav Lidberg, Martin Tjern, Elias Waagaard, Lukas Aniansson

Veckan på ISEF har varit full av olika aktiviteter så som Symposia, utställningsdagar, utflykter, Intel Quad (där det bland annat gick att designa egna stickers, göra vetenskapliga utmaningar och prova på instrument), mingel och ceremonier.

Deltagarna har hunnit med att presentera sina projekt både för en välrenommerad jury så väl som för allmänheten, fått öva sin presentationsteknik på olika workshops och seminarier och även lyssnat till intressanta paneldiskussioner mellan gamla ISEF-alumner och välkända forskare så som Nobelpristagare. De har fått testa på VR (virtual reality) genom bland annat simuleringar på själva mässan och även under sitt besök på Universal Studios som Intel ISEF anordnade efter den tuffa jurydagen.

Talarna under veckan har bland annat inspirerat deltagarna till möjligheterna som finns i forskningsvärlden, hur vetenskap kan kommuniceras till allmänheten samt om möjligheterna till att bli astronaut. Symposia och paneldiskussionerna har blandat hur det går att balansera sitt liv och fortfarande prioritera sin forskning med inspirerande berättelser om vägen till framgång och vikten att våga misslyckas.

Idag vilar stipendiaterna upp sig inför de kommande välförtjänta dagarna som kommer bestå av studiebesök och utflykter till bland annat UCLA (University of California Los Angeles), Griffith Observatory, Topanga State Park och California Science Center.

De beskriver veckan som en upplevelse de knappt kan förstå att de varit med om, en möjlighet utöver de vanliga där de har fått träffa oerhört begåvade och inspirerande människor samtidigt som de själva har utvecklat sina kunskaper. De ser fram emot att fortsätta forskningen och har redan börjat fundera på vilka projekt som kan vara möjliga framöver!

Snart dags för Intel ISEF 2017

Våra fyra Intel ISEF-stipendiater har landat i Los Angeles, USA och förbereder sig inför världens största vetenskapstävling för unga! I år deltar över 1700 deltagare från drygt 75 länder, regioner och områden och tävlar om priser värda över 4 miljoner USD.

De fyra vinnarna av stipendieresan från Utställningen Unga Forskare 2017 ska representera Sverige och ser mycket fram emot tävlingen. Det är Gustav Lidberg och Martin Tjern från Lugnetgymnasiet i Falun som har studerat och utvecklat nya metoder för att beräkna och visualisera cykeltrafikflöden för att optimera cyklisters transporttid och säkerhet. De hoppas att ISEF ska kunna vara delvis lärorikt men främst roligt. Att det är en tävling det handlar om ses som ett plus i kanten – än så länge.

Lukas Anianson från Katedralskolan i Växjö har undersökt frågan varför ämnet [Fe(NH2trz)3]Br2H2O byter färg vid upphettning. Genom att undersöka de magnetiska egenskaperna och det infraröda spektrumet lyckades han se att det orsakades av elektronspinn. Han ser fram emot att träffa massor med intressanta människor och tycker att staden känns stor och amerikansk hittills.

Vår siste stipendiat är Elias Waagaard som läser på Bromangymnasiet i Hudiksvall. Han har utvecklat algoritmer för att skapa modeller för bildandet av så kallade Einsteinringar som ses då ljus från en bakomliggande stjärna böjs runt ett förgrundsobjekt likt en lins. Han tror att tävlingen kommer vara en helt överväldigande upplevelse och ser fram emot möjligheten att träffa fantastiska människor från hela världen,

Tävlingen anordnas varje år i en av städerna Phoenix, Pittsburgh och Los Angeles för att uppvisa och framhäva de unga talanger som finns inom vetenskapen.

Läs gärna mer om Intel ISEF på deras hemsida: https://student.societyforscience.org/intel-isef

Stipendiaterna har nu hunnit se sig omkring i staden och även uppsökt byggnaden där de kommer att tävla. Hittills imponerar Los Angeles med sin skyline och rader av medelhavsträd, värmen och en pulserande blandning av människor.

Följ deras resa här på Resebloggen, på Utställningen Unga Forskare på Facebook eller på Instagram under utstallningen.

Resebloggen: Public Day på I-SWEEEP

Idag vaknade vi tidigt och var extra peppade efter gårdagens invigning. Invigningen bjöd på inspirerande tal från exempelvis en deltagare i I-SWEEEP från 2011 som idag har startat ett företag med sin idé – att producera energi av människors fotsteg i städer. Det var ett kraftfullt budskap han delade med sig av – oavsett vilka motgångar du tvingas möta på dig väg kan du lyckas om du har driv och passion. Han ville att vi alla skulle tro på att vi kan förändra världen, och det kan vi ju, tillsammans. Förutom tal fick vi även se på line dance, country-sång, körsång och en flagshow!

Iris och Elsa på inne på George R. Brown Convention Center.

Nu har vi precis anlänt till utställningshallen på George R. Brown Convention Center och deltagarna har ställt sig redo i sina montrar. När jag frågar Elsa och Iris om de är nervösa säger de att det känns rätt bra. De är lite nervösa över att det är på engelska men verkar självsäkra på sitt projekt, vilket ändå är det viktigaste! Framförallt verkar de tycka att det är jätteroligt att vara här. Idag är det Public Day och det innebär att deltagarna ska få öva inför jurydagen imorgon och sprida sina ideer med varandra och allmänheten. Efter detta ska vi på studiebesök på Houstons vetenskapsmuseum. Ännu en solig dag i Houston alltså.

/ Marika Mourujärvi, reseledare I-SWEEEP.

2017-05-05 09:30

Resebloggen: I-SWEEEP-stipendiaterna på plats

Iris Bjerken och Elsa Sjödahl är Utställningen 2017s vinnare av stipendieresan till I-SWEEEP, Houston. The International Sustainable World (Engineering Energy Environment) Project olympiad, alltså. Vi landade på hotellet igårkväll och nu är vi incheckade på hotellet samt på I-SWEEEP som håller till på George. R Brown Convention Center. Idag har det bara varit förberedelser på schemat och just nu sitter vi på ett ganska typiskt amerikanskt deli och pausar med lite sen lunch.

Iris och Elsa på plats i Houston, USA

Över 1000 unga forskare från 60 länder är just nu i Houston för att delta i tävlingen och har en chans att vinna priser till ett värde av 100 000 USD. Projekten som deltar tillhör kategorierna energi, miljö och ingenjörskonst. Iris och Elsas projekt tillhör kategorin miljö då deras projekt är fokuserat på global hälsa.

”Med en mening – vad har ni gjort för projekt?” säger jag.
”Tagit fram ett alternativ, som fungerar bättre och bryter monopolsituationen, till jordnötskrämen som UNICEF delar ut till undernärda barn idag.” säger de tillsammans.
”Hur känns det?” frågar jag.
”Det har inte riktigt sjunkit in att vi verkligen är här” säger Iris. ”Overkligt” fyller Elsa i.
Min soppa är lite för salt, mitt te lite för sött. Ute är det lite för varmt.
Jag tror att denna veckan kommer fyllas till brädden med inspirerande och spännande möten och händelser, i äkta USA-anda.

/ Marika Mourujärvi, reseledare I-SWEEP.

2017-05-03 15:30

Unga Forskare deltar i March for Science!

Idag marscherar Unga Forskare i en manifestation för vetenskapen. March for Science äger rum på över 600 platser världen över idag, och här i Sverige arrangeras manifestationer i Luleå, Umeå, Uppsala, Stockholm och Göteborg. Uppslutningen är stor och manifestationen stöds i Sverige av över 80 olika organisationer; däribland Unga Forskare.

Varför manifesteras det då idag för att främja och försvara vetenskapen? Det är tyvärr för att det behövs. Vi ser idag en framväxande populism, kunskapsrelativism, spridningen av falska fakta, pseudovetenskap och andra rena påhitt. Det är idag inte självklart att information och faktapåståenden som sprids är korrekta och vetenskapligt förankrade. Känslor, åsikter och så kallade alternativa fakta tar plats tillsammans med evidensbaserad kunskap och vetenskap. Detta utgör ett hot mot vårt samhälle på många nivåer, inte minst för de många förutsättningar som ett demokratiskt och öppet samhälle i vår moderna tid kräver. Det är svårt att tänka sig ett samhälle utan antibiotika, vacciner, datorer, tåg, internet, och allt annat som de senaste par hundra åren av vetenskaplig forskning har givit oss. Vårt samhälle idag bygger på vetenskap och teknik, och det är viktigt för det samhällets framtid att förståelsen och respekten för detsamma är hög.

Vi står idag inför stora utmaningar, och då är självklart behovet av en utbredd och väl förankrad vetenskap, såväl hos politiker som i samhället i stort, självskrivet. Ska vi exempelvis lösa problemet med klimatförändringarna och mänsklighetens långsiktiga överlevnad på vår planet så är det genom mer forskning, mer ny teknik, fler vetenskapligt baserade politiska beslut, högre tilltro till vetenskap, osv. som kommer att ge oss de lösningar som krävs.

Därför står Unga Forskare bakom March for Science och skriver under på dess manifest (se nedan). För att visa detta så kommer vi kl 12:00 idag att marschera genom Stockholm från Mariatorget till Medborgarplatsen. Jag och 65 andra företrädare för vetenskapsrelaterade organisationer signerar också idag denna debattartikel på SVT Opinion: https://www.svt.se/opinion/darfor-marscherar-vi-for-vetenskap-mot-alternativa-fakta

Hoppas att vi ses idag,

Mikael Ingemyr
Förbundsordförande

MANIFEST

Vi står bakom March for Science och de tre huvudprinciperna bakom manifestationen. Genom att stödja March for Science tar vi ställning för ett samhälle där vetenskap och fakta har en särställning i planering och beslutsfattande.

1. Vetenskapen är öppen, inkluderande och präglas av mångfald.
Vi verkar för en öppen, inkluderande och tillgänglig vetenskap, präglad av mångfald som gör att många perspektiv synliggörs och fler frågor ställs. Vikten av kunskap, ett vetenskapligt angreppssätt och kritiskt tänkande ska ses som självklar i alla delar av samhället.

2. Forskning erkänns som en omistlig del av demokratin.
Forskningen är en del av samhället. Vi efterlyser en öppen dialog, där forskare och allmänheten delar med sig av sin kunskap och där synpunkter, frågor och förslag välkomnas och tas tillvara.

3. Beslutsfattande sker utifrån evidensbaserad kunskap.Forskning är en förutsättning för att kunna lösa de stora samhällsutmaningar vi står inför. Politiska beslut måste därför vila på fakta och evidensbaserad kunskap.

Arkiv